Tekst o programu
GUITAR - PRO
objavljen u "Svetu kompjutera", april 2005.

autor: Bojan N0VAK0VIĆ

Naziv ovog programa može da vas zavara jer Guitar Pro nije namenjen samo gitaristima. On može da simulira 127 izvora zvuka, među kojima su skoro svi mogući instrumenti (gitara, bubnjevi, bas, harmonija, frula...), uključujući i zvuke pištolja, helikoptera, šum mora, zvižduke i drugo. Osnovna svrha ovog programa jeste da korisniku obezbedi (gitarske) tablature za neku pesmu, ali Guitar Pro je odavno prevazišao svoju osnovnu funkciju jer ćete dobiti tačan spisak tonova (tablaturu) i za svaki drugi instrument koji budete čuli.

Količina informacija, broj instrumenata i lakoća razumevanja napisane tablature mnogo zavise od onoga koje tu tablaturu napravio. Iznad svakog tona može da se postavi određeni komentar. On nekad može biti u vidu naziva akorda ili trenutnog teksta u pesmi, a možda najkorisniji dodatak jeste sličica koja korisniku objašnjava kako treba da drži ruku na vratu gitare, što je od velike pomoći manje iskusnim muzičarima. Guitar Pro s korisnicima može da komunicira na čak 32 jezika, među kojima se nalazi i naš jezik. Radi lakšeg pregleda, u programu postoje slike klavijature i vrata gitare na kojima se u vidu crvenih tačkica ili kockica označava koji prag odnosno dirku u tom trenutku treba stisnuti. Može da svira više instrumenata u isto vreme, a ispod tablature se nalazi lista instrumenata pomoću koje možete da podešavate jačinu svakog instrumenta i da dodajete veliki broj efekata. Solaže predstavljaju izazov za svakog gitaristu i često se događa da je solo-deonica, radi lakšeg snalaženja, izdvojena kao zaseban „instrument". Ako imate neku od kvalitetnijih zvučnih kartica, bubnjevi se neće čuti u MIDI, već u WAV formatu - imaćete osećaj kao da je oko vas ceo orkestar. Sigurno je jedan od najlepših osećaja kada se određeni instrument isključi, a vi ga zamenite svojim „pravim". Ne postoji bolji način za vežbanje jer se ne može dogoditi da neki od članova "ispadne iz ritma", što nije retkost na živim probama u podrumu, garaži ili studiju.

Za početnike je ovaj program obezbedio veliki broj mogućnosti. Metronom je poznati uređaj koji služi da daje ritam i početnicima dosta olakšava sticanje „osećaja za ritam". Ukoliko je potrebno, pre početka svake pesme bićete obavešteni sa tri zvuka kako biste mogli da krenete u pravom trenutku, slično onome što bubnjari rade palicama. Za one koji ne znaju ni osnovne stvari, postoji lista svih akorda i skala. Guitar Tuner omogućava štimovanje gitare priključene preko ulaza na zvučnoj karti. Nije retkost ni da određene grupe svoj štim na određenim pesmama promene za koji stepen niže ili više. Tada se manje iskusni muzičari često zbune zbog kompleksnosti sviranja na gitarama s normalnim štimom. Kako bi se zbunjivanje izbeglo, Guitar Pro jednom debelom crvenom crtom preko svih pragova označava korisniku za koliko je stepeni (ili polustepeni) štim promenjen. Kako bi početnicima pomogao da postanu malo brži, autor je u program uključio i Speed Trainer koji će polagano povećavati tempo određenog dela pesme, a na vama je da se potrudite da ga što duže pratite.

Sigurno najzanimljivije opcije koje ovaj program nudi jesu Import i Export. Guitar Pro može da importuje MIDI fajlove i da vam od njih napravi tablature. Jeste da nekada zna da izostavi poneki instrument koji se nalazi u MIDI fajlu, ali zato tonove ne greši. Pored MIDI fajlova, možete da importujete tablature napisane u tekstualnom (ASCII) formatu. Opcija Export je za nijansu bogatija te će vam omogućiti da pesmu eksportujete kao WAV ili MIDI, a tablature kao ASCII tekst, u Guitar Pro formatu, pa čak i kao (BMP) sliku. Još jedna pozitivna osobina ovog programa jeste veliki broj efekata koje možete da dodajete vašim instrumentima. Ukoliko je potrebno, može se simulirati zvuk gitare sa 12 žica ili čak 30 pragova. Program sadrži nekoliko standardnih štimova, mada štimove možete i sami da pravite zatezanjem i popuštanjem žica koje se vrši pojedinačno ili grupno tj. uz pomoć kapodastera (capo). Guitar Pro takođe sadrži i veliki broj efekata (oko 30) koji se mogu dodavati tonovima. Tu su razne vrste slajdova, vibrata, fejdova, tapinga, prigušivanja i još mnogo toga što su majstori poput Satrijanija, Malmstina ili Hendriksa godinama koristili.

Ukoliko odlučite da sami napravite pesmu, imaćete skoro sve mogućnosti koje postoje i na pravim instrumentima (pa čak i više). Ali nemojte pomisliti da možete lako da napravite pesmu jer, sem gotovih akorda i skala, program ne pruža nikakve olakšice.Tako će vam biti potrebno isto onoliko talenta i truda koliko bi vam bilo potrebno da muziku pravite na pravim instrumentima.

Istina je da je Guitar Pro prvobitno bio okrenut gitaristima i do sada su od njega najviše koristi imali poklonici ovog instrumenta, ali je sasvim sigurno jedan od najkorisnijih programa za bilo kog muzičara. Za kućno vežbanje najznačajnija je mogućnost isključivanja i uključivanja određenih instrumenata, ali i mnoge druge stvari. Sa sajta proizvođača možete da preuzmete demo verziju programa da biste videli da li vam odgovara, ali smatramo da će se teško naći muzičar koji neće imati samo reci hvale za jedan ovako veliki i funkcionalan program koji gotovo da nema mane.Bojan N0VAK0VIĆ